TRYGGE KØB - 60 DAGE FORTRYDELSESRET

GRATIS FRAGT OVER 499 KR

Produkter
Andet
Log ind
Inspiration/Guides/Kosta Boda og Orrefors - Den svenske glasindustri

Kosta Boda och Orrefors | Den svenska glasindustrin

De store glaspusterier i Kosta og Orrefors er en stor verdenskendt spiller i glasindustrien. Læs historien om to af vores mest kendte varemærker og designere som skaber tidløs design og fremtidens klassikere.
mandag den 19. februar 2024
Del artiklen

Historien bag Kosta Boda

Det hele startede i 1742 da glasværket i Kosta blev grundlagt. Navnet er taget fra grundlæggerne Georg Staël von Holstein og Anders Koskulls efternavene hvilket i kombination bygger Kosta. Med tiden kom også området hvor værket var placeret at blive opkaldt efter det voksende glaspusteri. Kosta glasværk blev bygget i de svenske skove i Småland da der var masser af træ som skulle bruges til at opvarme ovnene med, og samtidigt lå det i nærheden af nogle vigtige transportveje. De første 150 år fremstilte glasværket mest ting så som flasker, vinduer og drikkeglas, men også glaslysekroner og lidt finere glaskunst. De som havde råd til at bestille fra glasværket var mest adelige familier og de kongelige, glasvarer var på denne tid en luksusvare som ikke bare hvem som helst havde råd til. Kostas glaspustere var mest tyskere, eftersom at dette håndværk blev udviklet i Tyskland i længere tid, men stille og roligt lærte flere og flere svenske glaspustere sig kunsten og tilsluttede sig Kostas produktion.

Designere og kunstnere

I 1897 udstilte Kosta Boda dele af sin produktion ved den berømte Stockholmsudstiling, men fik dog mere ris end ros. Glasset var ikke unikt nok og blev beskyldt for at være kopier af det glas som blev skabt i Europa. Efter denne mislykkede tur voksede idéen om at Kosta Boda skulle ansætte sine egne designere, hvilket er stadig er deres kendetegn idag. Gunnar G'son Wennerberg blev Kostas første designer i år 1889 og siden dengang har Kosta Boda haft utroligt mange fremgangsrige og velkendte designere og kunstnere med over deres produktion. Tyra Lundgren blev den første kvindelige kunstner og blev ansat i år 1935. Tyra banede dermed vej for andre kvindelige designere og kunstnere indenfor glasproduktion, og siden dengang har mange kvindelige designere designet for Kosta Boda og de aller fleste med meget stor succes.

Kunstglas som ses både på TV-skærmen og i hjemmet

I 1976 blev Kosta Boda AB stiftet og derefter i 1989 blev Kosta Boda en del af Orrefors Kosta Boda AB. Koncernen har et flertal af glasværker og alle er baseret i det såkaldte svenske Glasrige mellem Växjö og Kalmar i Sverige. Produktionen af det kunstglas som bruges ved Kosta Bodas berømte glasskabelser sker manuelt og sammen med både håndværkere og kunstnere i Kosta Glasværk. Kosta Boda er kendt for sine unikke kollektioner ved at skabe serier i samarbejde med kunstnere og håndværkere og mange af dem er blevet enormt populære i de danske hjem. Der findes mulighed for at bestille sine egne unikke glasobjekter til specielle tilfælde som foreksempel prisuddelninger eller jubilæer. Kunstneren Kjell Engman har lavet flere kunstværker i glas i samarbejde med Kosta Boda som foreksempel den smukke pokal i form af en glassko som deles ud til vinderen af den svenske version af "Vild med Dans" og den flotte pokal som forestiller en mikrofon som gives til vinderen af Eurovision Song Contest.

Kendte designere - Kosta Boda 

Bertil Vallien

Bertil Vallien er blevet verdensberømt som designer og glaskunstner. Han har vundet mange priser internationelt og hans værker findes repræsenteret på velkendte museer. Bertil Vallien har designet for Kosta Glasværk siden 1963. Hans måske mest kendte glasserie er serien Château. Han beskriver sin tanke bag serien sådan her:

”Jeg havde to ambitioner da jeg konstruerede Château. For det første ville jeg skabe et glas som en maskine ikke kunne lave, som man kunne se var håndlavede. Optikken i glasset og det tynde glas. Min anden ambition var at holde designet enkelt men elegant.”

Bertil har også designet serien Black Elements med de karakteristiske håndmalede glashoveder som er indstøbte i glasset. Disse glashoveder er utrolig populære og det siges at selv paven ejer et eksemplar.

Ludvig Löfgren

Ludvig Löfgren er glaskunstner som designede flittigt for Kosta Boda. Ludvig skaber stilleben af glas og nogle af hans mest populære skabelser findes i serien Still Life som indeholder fyrfadsholdere som får os til at tænke på Shakespears Hamlet. Fyrfadsholderne er rigtig stemningsfulde og findes i flere forskellige farver. Her finder du de Hamlet-inspirerede fyrfadsholdere. 

Ludvig har også designet glas med smukke mønstrede tryk. Med en speciel maleteknik bruges der miljøvenlige farver til at skabe disse smukke glas. Ludvig bliver inspireret af kunst så som tatooveringer, hvilket man tydeligt kan se har i hans Tattoo-serie, med røde tatooveringslignende blomsteraftryk.

Sara Woodrow

Sara Woodrow er et velkendt navn hos unge designere og designintresserede. Sara er både kunstner, illustratør og designer. Saras design er moderne og trendigt og hun når ud med sit formsprog både til den ældre og yngre generationen. Herunder ser du hendes populære karaffel med tilhørende vinglas, med teksten “smerte”. Sara finder inspiration fra blandt andet musik og vil tolke en historie eller en følelse med sin glaskunst.

Ulrica Hydman Vallien

Ulrica Hydman-Vallien har skabt nogle af Kosta Bodas mest berømte klassikere. Udover hendes velkendte serie Open Minds er hun nu aktuel med serien Friendship som indeholder venskabelige glas med unikke tryk. Serien findes både i som ølglas og vinglas. Klik her for at se flere glas med unikke mønstre fra serien Friendship.

Anna Ehrner

Anna Ehrner er en designer som står for mange af Kosta Bodas mest populære glas og skåle. Som designer skaber Anna klassiske og stilrene glas samtidigt med at de giver et stortslået indtryk. Noget som er stiltypisk for Annas kreationer er glas med en virvel inde i glasmassen. Virvlen i glasmassen lægges i på forhånd og er blevet et kendetegn for svensk håndværk som holder en høj kvalitet. De smukke glas i hendes populære serie Line finder du her.

Historien bag Orrefors

Glasværket Orrefors blev grundlagt i år 1898 et sted hvor jernproduktion havde været fokuset siden 1726, men i og med det nye glasværk dukkede op, forsvandt jernproduktionen så småt og glasfremstillingen tog over. År 1914 begyndte produktionen af krystal i Orrefors. Udover slibning af mønstre blev der nu også lavet kunstglas med facetslebet dekorationer. Orrefors ledelse syntes dog at der var noget som manglede og bestemte sig i 1916 for at ansætte kunstnere på glasværket. Kort efter ansatte man glaskunstnerne Simon Gate og Edward Hald som snart begyndte at eksperimentere med nye teknikker som eksempelvis figurgraveringer og gralglasteknik. Figurgravering er en metode som indebærer at figuren graveres direkte i glasfladen og gralglasteknikken indebærer at tynde lag glas med forskellige mønstrer lægges på hinanden, hvilken tidligere var blevet brugt på Orrefors af en glaspustemester ved navn Knut Bergqvist. Flere af de teknikker som man begyndte med på Orrefors Glasværk blev unikke i glaskunstverden da intet andet glasværk lykkedes med at kopiere dem. I 1923 udstilte Orrefors sine skabelser ved Göteborgsudstilingen og derefter på Parisudstilingen i år 1925, og ved begge udstilinger tog glaspusteriet fine priser med hjem for sine tynde graverede glas som var meget begejstrede for.

Orrefors er kendt for at have samarbejdet med fremgangsrige svenske kunstnere og designere. Kendte navne som blandt andet Karl Lagerfeld og Efva Attling har designet kollektioner for Orrefors. Glasværkets forskellige serier er utrolig populære og findes idag i mange danske hjem. Forskellige typer af drikkeglas og glasobjekter fra Orrefors er specielt populære som gave takket være sin samlerværdi og gode kvalitet. Orrefors har i lang tid taget imod bestillinger fra det svenske kongehus og er idag kongelig hofleverandør i Sverige.

Velkendte designere og serier - Orrefors

Lena Bergström

Lena Bergström er kendt for sine serviceglas, glaspynt, belysning og smykker som hun har designet for Orrefors. Lena Bergström er en velkendt produktiv og velkendt designer og hun designer ofte med materialets egenskaber i bagtankerne. Lenas kollektioner er populære blandt både indretningsintresserede og glaspyntskøbere. Hendes fine lysestager finder du her.

Ingegerd Råman

Ingegerd Råman er en af Sveriges mest succesfulde glasdesignere. Ingegerd har fået en række forskellige priser for sine forskellige designs og i år 1995 opnået hun en professorstitel som hun fik af Sveriges regering. Ingegerds kollektion som hun designede for Orrefors består af serierne Pulse, Houston, og Pond. Disse serier afspejler Ingegerds karakteriske designs med både funktionel form og rene linjer som slagord.

Erika Lagerbielke

Erika Lagerbielke har arbejdet i samarbejde med Orrefors i ca 30 år og kaldes nogle gange for deres egen "serviceglasdronning". Erika er professor i glasdesign og hendes designs afspejler et elegant og klassisk design, og hun har en utrolig stor kompetence når det kommer til valg af- og fornemmelse for forskellig materiale. Ifølge Erika skal et godt glas have god balance og få det bedste ud af drikkevaren, samtidig med at glasset skal være yndigt. Blandt Erika Lagerbielkes mest populære serier findes Intermezzo, Merlot og Difference. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev - få 50 kr i rabat*

KitchenTime - en del af Nordic Nest AB (org. Nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige