Gæsteblog! Hvordan mestrer man grillen - BBQlovers.se fortæller

6/20/2016

Hej!

Jeg vil først og fremmest takke for at jeg er blevet spurgt om jeg vil skrive et indlæg på bloggen her. Mit navn er Björn Johansson og i min hverdag styrer jeg grillsiden og bloggen BBQlovers. Udover det lever, ånder og selvfølgelig spiser jeg BBQ og grill. Jeg har konkurreret i det svenske mesterskab i grill og BBQ og er ude med Team BBQLovers på diverse grillevents rundt omkring i sverige.

At grille er en fantastiskt måde at omgås hinanden.

Det her indlæg kommer til at handle om hvordan du kommer til at blive en mester ved grillen. Jeg har tænkt mig at give dig nogle værdifulde tips og tricks samt at vise nogle produkter som styrker din oplevelse ved grillen.

Hvordan gør man så for at blive en mester ved grillen og slippe for at spise det her kedelige, tørre, gennembrændte kød? Først og fremmest så er temperaturen utroligt vigtig. Både i grillen og på råvarerne du bruger. Den fejl som folk gør oftests, er at man ikke kontrollerer mængden af kul og briketter som man bruger. Oftest hælder man en halv sæk på, hælder tændvæske på og tænder grillen. Dette gør at man får utroligt høj temperatur i grillen og at der ikke findes nogen kold-zone så dit kød ikke kan hvile før servering.

Der findes tre grillmetoder som jeg vil forklare her.

1. Inddirekte grillning

Denne metode anvender jeg næsten 80% af alle gange jeg griller.

Fordel briketterne på hver side af briketgitteret, stil eventuelt en aluminiumform i midten for at samle kødsaft i. På gasgrill tænder du de yderste brænder på begge sider. Læg derefter stegen over direkte varme på alle sider så du får lidt farve på kødet. Grill derefter dit kød i midten.

Denne metode passer hvis du skal grille større kødstykker såsom lammesteg, kylling, andesteg, flæskesteg og andre større stege som behøver mindst 20 minutter. For et perfekt resultat burde du bruge et grilltermometer - så ved du præcis hvornår kødet er færdigt.

2. 50/50-metoden

Denne metode er god når du har lidt som skal grilles direkte, og lidt som skal grilles inddirekte. Det indebærer at du har en ganske stor “kold” zone i den ene side af grillen.

Læg alle briketter på briketgitterets ene side og stille en aluminiumsform på anden side til at samle kødsaften. På gasgrill tænder du bare brænderen på den ene side. Har du tre brændere tænder du bare to. Denne metode godt til blandt andet Andebryst, filéer, kyllingelår, og kyllingbryst. Den passer også rigtig godt når du skal lave flere sager på grillen. Dette er sådan at du kan brune på den ene side, og grille inddirekte på den anden side.

3. Direkt grillning.

Dette indebærer at du griller direkt over kullet eller en brænder på din gasgrill. Når du griller direkte skal du have høj temperatur og mest korte grilltider. Denne metode passer bedst på tynde skiver kød såsom loinskiver, koteletter, bøffer, hamburgere mm. Den fungerer også godt hvis du skal lave bøffer som skal være "rare" og lidt røde i midten, men alligevel have en fin grillflade. Det er ligemeget om du har en kulgrill eller gasgrill, det fungerer udemærket på begge.

På en gasgrill sætter du alle brænderne igang, også selvom du bara skal grille over en af dem. Luk låget og sørg for at du kommer op i en OK temperatur, gerne imellem 260-300 grader. Ligesåvel gør du på en kulgrill. De første to metoder fungerer bare hvis du har låg på grillen, men jeg anbefaler at altid have låget på for at få det bedste resultat.

Kul, briketter eller gas?

Hvad skal man egentlig bruge når man griller?

Jeg foretrækker personligt briketter til lidt længre grillninger af f.eks. hele kødstykker eller en hel kylling. Briketter holder en jævn temperatur længe. Kul bruger jeg ved direkte grillning når det skal være rigtigt varmt og til korte grillninger, såsom hamburgere, loinskiver, eller helt enkelt tyndere kødstykker som skal grilles hurtigt og varmt. Kul giver med fordel højre temperatur, men har kortere brændetid.

Og hvad med gas?

Der findes oftest 2 hold i grillverdenen, kulgrillerne og gasgrillerne. Kulgrillerne vil gerne hakke lidt på gasgrillerne og mener at det ikke er ”rigtigt” grillning. Jeg støder ofte på disse på mine events. Jeg plejer at overbevise dem igennem at finde 2 to stykker oksefileter frem eller noget andet godt kød for at spørge dem om de kan gå en tur i 10 minutter. Under tiden griller jeg et stykke på kulgrillen og et på gasgrillen og laver en smagstest. Ikke en eneste gang har nogen sagt at det smager forskelligt.

Det er ikke brændslet som giver smag på maden men det at den får infrarød stråling fra varmekilden. Jeg vil ikke gå dybere ind på dette, men der er mange fordele med gas. I hverdagene er det vigtigt at man på en hurtig og enkel måde kan grille uden at vente på at gløden skal blive varm.

Inden jeg forlader dette kapitel så vil jeg lyfte en pegefinger og beder jer være opmærksomme på tændvæske. Det er et petroliumprodukt som egenlig ikke hører hjemme med god mad. Tændvæsken giver smag til det du griller, og det bliver ikke godt. Her anbefaler jeg istedet at man tænder sine briketter eller kul med et tændrør, elgaffel eller lang lighter. Jeg lover at i kommer til at kunne mærke forskellen.

Vi har jo tidigere snakket om vægten af den rette temperatur. Jeg kan ikke understrege det nok, men temperaturen er så vigtig hvis det skal lykkes. Den som vil lykkes både i køkkenet eller ved grillen burde skaffe sig et godt stegetermometer. Det er meget svært at bare stole på følelsen for at vide hvornår kødet er færdigt. Bruger du termometer så ved du præcis hvornår du skal fjerne din mad og hvornår det er klar til servering og er et uvurderlig værktøj for alle madelskere, uanset om du er professionel eller hobbykok.

Ved grillen kan det være en fordel med et termometer som er trådløs. På den måde kan du have senderen ude ved grillen og modtageren med dig der hvor du befinder dig. Et eksempel er OBH Nordicas trådløse variant:


Kompletter gerne med et lommetermometer så du hurtigt kan tage temperaturen:

Du har også brug for ordenlig grillværktøj. Du behøver en ordenlig grilltang, en stegepalet samt en grillbørste for at gøre rent efter dig. Disse produkter burde findes hos alle som ejer en grill. Denne grilltang er ekstra lang, så du slipper for at brænde fingrerne når du vender dit grillkød.

Svært at finde inspiration?

Hvad skal man egentlig grille for at udvide sin horisont? Undgå den færdigmarinerede kylling og kød fra butikken! Lav din egen marinade eller rub istedet. Det bliver meget bedre, desuden er det også meget sjovere. Jeg lover dig at dit krydderiskab er fuldt med krydderier du kan bruge til en fanstatisk rub eller marinade. Lav din egen signaturrub med dit eget præg. Dine venner og bekendte kommer helt sikkert til at takke dig den fantastiske grillmad.

Jeg syntes også at du skal prøve at grille flere hele stykker. Lad vær med at opskære din flæskfilét, loin eller entrecôte. Mariner ydersiden og grill ganske lavt og længe ved at bruge den indirekte metode jeg tidigere nævnte i indlægget.

Egentlig handler alt om at IKKE være bange for at prøve! Det meste kan grilles med et fantastiskt resultat. Tænk hvis du har en har endnu et komfur og ovn ude i haven. Der findes ingenting som du ikke kan lave på grillen som du kan lave på komfuret.

Med disse ord, hopper jeg at jeg har kunne give dig lidt enkle tips og tricks som kan hjælpe dig til sommerens BBQ og grillfester.

For mere inspiration til opskrifter, så besøg BBQlovers

Der findes mængder af sjove opskrifter og inspiration.

På gensyn,

Björn Johansson.

Kartoffelskræller med håndsving

Nordwik

Kartoffelskræller med håndsving

299 kr
Kampagne
Provence Plus Grydesæt 5 dele
-76%

WMF

Provence Plus Grydesæt 5 dele

3 229.81 kr
789 kr
Kampagne
Quadro Grydesæt 4 dele samt 3 låg
-30%

Zwilling

Quadro Grydesæt 4 dele samt 3 låg

1 091.45 kr
769 kr
Digital Husholdstermometer
-27%

MINGLE

Digital Husholdstermometer

176.04 kr
129 kr