Inspiration

Sådan vælger du den rette sliber & opbevaring til dine knive!

20 juni 2017

knivar

På billedet ser du træskærebræt med skuffe og knivholder med redskabsrum fra Continenta

En af de vigtigste køkkenredskaber for både hjemmekokken og den professionelle kok er en god kniv. Men selvom du investerer i en god kniv behøver den at blive plejet for at beholde skarphed. En sløv kniv har let ved at glide hvilket gør det ekstra vigtigt at holde kniven skarp, det bliver også meget sjovere og du gør et mere effektivt køkkenarbejde med skarp kniv. Derfor har vi lavet en guide over forskellige slibeværktøjer og skrevet hvad forskellen er på disse, samt tips på hvordan du opbevarer dine knive på den bedste måde!
 

Forskellige slibemetoder

Du kan vælge imellem flere forskellige slibemetoder alt efter hvad du vil opnå med slibningen. Her går vi igennem hvilke slibe-alternativer som er bedst for hvad, såsom: slibesten, keramiskt slibesten, diamantslibesten, strygestål og knivslibere.


Slibe med slibesten

Slibesten er det bedste valg når du vil gøre stålkniv rigtig skarp. Det går relativt hurtigt at lære hvordan man sliber på en slibesten og cirka en time efter sidder slibeteknikken fast, men det kræver lidt mere engagement end med de andre slibemetoder.

Slibestenene inddeles i forskellige finhedsgrader ligesom sandpapir i såkaldt grus. Formålet med slibningen afgør valget af sten da stenene giver forskellige resultater, du kan vælge imellem ca. 240 korn op til 13000 korn. En grov slibesten giver en god grundslibning mens en finkornet slibesten gør kniven skarpere. De professionelle bruger flere sten, men for nybegyndere er det nok med en enkel slibesten. Til at starte med er en allroundsten som har en finhedsgrad mellem 800 og 1200 god da den altid gør kniven skarp. Finhedsgraden 3000 er passende for dem med lidt højre krav. Trinvis kan det derfor være godt at begynde med 800-1200 korn, og derefter vælge en med 3000. Slibestenene fra Satake har forskellige farver som tydeliggører hvilke korn som stenen har.


240 korn - Til grundslibning som reparerer skader i knivens blad. Den giver dog ikke et rigtigt skarp blad og kan derfor kombineres med en finere sten som 1200 og 3000 korns for en god skarphed.

slipsten

Slibesten 240 Korn fra SATAKE


1200 korn - Giver skarphed, kan kombineres med 3000 korns for at give kniven god skarphed.

slipsten

Slibesten 1200 Korn fra SATAKE


3000 korn - Giver god skarphed, kan bruges til at pleje allerede skarpe knive og til at finputsa.

slipsten

Slibesten 3000 Korn fra SATAKE
 

1000/6000 korn - Giver meget god skarphed, en kombination af to finhedsgrader, til pleje af allerede skarpe knive.

slipsten

Slibesten, kombinationssten 1000/6000 Korn fra SATAKE
 

10 000 kor - For ekstra god skarphed samt polering af allerede skarpe kniv, passer til brug i kombination med 1200 korns.

slipsten

Slibesten 10 000 Korn fra SATAKE


13 000 korn - For ekstrem skarphed og slutresultat som polerer og plejer allerede skarpe knive. Skal først bruges efter en 3000 korns slibesten.

slipsten

Slibesten 13 000 Korn fra SATAKE

 

Her viser Vikingsuns knivexpert hvordan du sliber knive med en slibesten


Slibning med strygestål

Strygestål
findes i flere materialer som passer til forskellige knive afhængig af knivbladets hårdhed eller om du har keramiske knive. Stålknive tåler mere end keramiske knive mens knive i keramik er hårdere end stål og holder sin skarphed længere. Du kan vælge imellem keramiskt strygestål, diamantstrygestål og normal strygestål.

1. Keramiskt strygestål - Gør kniven endnu skarpere hvis den stadig har god skarphed og passer til både europæiske og japanske knive med forskellige hårdheder i stålet.

2. Diamantstrygestål - Ligner keramiskt strygestål men sliber også keramiske knive.

3. Stålbryne - Passer til europæiske knive som har stål som er en anelse blødere end japanske knive.
 

keramiskt bryne
Keramiskt strygestål 21 cm - MAC

 

diamantbryne
Diamantstrygestål med støtte - SATAKE

 

bryne
Strygestål 27 cm træhåndtag - Victorinox

 

Slibning med knivsliber

Knivslibere er god til at gøre kniven skarpere. Her findes knivslibere, vådslibere eller rulleslibere at vælge mellem og disse er meget enkle at bruge. Du giver en kniv skarphed med en vådsliber eller rullesliber ved at trække bladet over et hjul. Knivsliberen kan have flere hjul med forskellige finhedsgrader som du sliber på, et hjul ad gangen, fra det grove til det fine. Når du vælger en knivsliber, skal du kontrollere at den er tilpasset og brugbar til det materiale som kniven har, da dette kan variere. Bruges en forkert knivsliber risikerer du at få en sløvere kniv. Med tiden bliver denne type af slibeværktøjer nedslidt og behøver derfor at blive udskiftet, eller alternativt skal du bare skifte slibehjulet.
 


 

knivar

På billedet ses, på væggen, en magnetlisten Knivmagnet valnød 50 cm, samt knive fra SATAKE 


Opbevare din kniv korrekt

At opbevare dine knive på den rigtige måde er også vigtigt for at knivene skal forblive skarpe og for at undvige at udsætte knivens blad for skaderisiko. Knive bør derfor aldrig lægges løst i køkkenskuffen men istedet opbevares på en magnetliste eller i en knivblok.

 

  • En magnetliste er pladsbesparende og ved at hænge dine favoritknive op på væggen bliver det samtidigt en flot indretningsdetalje i køkkenet. Du har også altid dine knive i nærheden når du behøver dem og du risikerer ikke at knivene tager skade af nogle andre redskaber ved at hænge dem på en magnetliste.

  • En knivblok er et andet praktisk alternativ til magnetlisten så du kan opbevare dine knive på et sikkert sted og beskytter dine knive fra skader. Knivblokken kan placeres direkte på køkkenbordet og bliver også en flot detalje i køkkenindretningen. Det er også let at finde din kniv fra knivblokken, visse knivblokke har endda plads til yderligere køkkenredskaber.
     

Ret underlag til din kniv

Hvis du vil passe på din kniv og undvige skader på bladet er det også vigtigt at vælge det rette type skærebræt som er blid mod kniven. Brug helst et træskærebræt som underlag, træskærebrætte har desuden lang levetid og er en flot, klassisk detalje i køkkenet. Man kan også bruge plastikskærebræt, fordelene med en skærebræt i plastik er at det er let at vedligeholde og er ikke så hård mod bankkontoen. Undvig marmor som skærebræt, en bakke i marmor passer fint til at servere med, men skær ikke direkte med din kniv på marmor. Undvig også at skære direkte ned i køkkenbordet.
 

Derfor skal du vaske dine knive i hånden

Anledningen til at dine knive skal håndvaskes er mest fordi at opvaskemidel indeholder slibemidel som kan skade skarpheden på kniven og kan endda lave pletter på knivens blad da det indeholder salt. Knivens blad kan skades i opvaskemaskinen da den kan støde til andet bestik i opvaskemaskinen. Det er også meget let at skade sig på en kniv som står i opvaskemaskinen når du tager den ud og ind i maskinen. Vask din kniv op under lunken vand når du skifter imellem forskellige råvarer og lad ikke kniven ligge i opvaskevand. Når du har brugt kniven, skal du vaske den kniven med det samme og tørre den af med et viskestykke.