Inspiration

Pastaskole

20 april 2017

Pastaskole

Der er forskel på pasta og... pasta. Med hjemmelavet pasta kan du imponere dine gæster og gøre en enkelt ret til et rigtigt festmåltid. Det er slet ikke så svært som man måske skulle tro. De to vigtigste ingredienser i en vellykket pasta er tid og kærlighed. Man skal ikke have alt for travlt når man laver en god pasta. Det kommer til at tage lidt tid, i hvert fald første gang. Men med lidt træning og nogle tips på vejen så bliver du ekspert.

Basen i al pastafremstilling er en god dej. Og grunden i en god dej er godt mel. Jeg laver helst pastadejen på durumhvede. Durumhveden er en hårdere hvedesort med stærkere protein end normalt hvedemel hvilket gør at konsistensen bliver lige så blød og elastisk som man vil have den. Udover mel tilsætter du så æg, vand og salt. Hvor mange æg man skal komme i dejen varierer fra opskrift til opskrift og er en smagssag. Og mængden af vand kommer selvfølgelig an på hvor mange æg du har brugt.
 

Pastamaskin

På billedet ses Funktions populære pastamaskine som du finder blandt vores pastamaskiner.
 

Når du har blandet dejen sammen skal den æltes med kærlighed til den bliver blank og elastisk. Æltningen er vigtigt og må gerne tage nogle minutter.

Når dejen derefter har fået lov til at hvile lidt, så er det tid til at rulle den ud. En pastamaskine er praktisk at bruge. Men hvis du ikke har adgang til en pastamaskine så er det også okay at rulle den med en kagerulle. Når du har rullet dejen ud til tynde plader, skal de hænge til tørre. Tørring er et vigtigt skridt for at pastaen skal få den rette konsistens og at den ikke skal smage dej. Hvis du ikke har en tørrestativ, så kan du hænge pladerne over en gren imellem 2 stolrygge.

Nu er det tid til at skære pastapladerne til den slags pasta som vi vil have. Har du en pastamaskine så findes der indsatser til mange forskellige varianter så som spaghetti eller tagliatelle. Har du ikke adgang til en maskine eller vil du have en anden form, kan du skære pastaen med en kniv eller sporre.

Hæng pastaen op til tørre igen, før det er tid til at koge pastaen. Når du har lært dig grundprincipperne kan du begynde at experimentere, ikke mindst med forskellige smage. Spinat og tomat er 2 klassikere. 

Udover att lave din egen spaghetti har du ovenikøbet opskriften til lasagne, canneloni og ravioli. Men det tager vi en anden dag…

Held og lykke!

Pastatallrik

På billedet ses pastatallerkenen Legio fra Eva Solo som du finder i vores sortiment af dybe tallerkener


Grundopskrift pastadej (ca 4 portioner)

  • 4 dl durumhvedemel
  • 2 stk. æg
  • 1 dl vand
  • 1 ss olivenolie
  • salt


Sådan gør du:

  1. Hæld melet op i en bunke på bordet eller et stort skærebræt og lav et hul i midten. Tilsæt æggene i hullet samt olie og salt.

  2. Bland forsigtigt med en gaffel så æg og olie blandes sammen.

  3. Bland forsigtigt lidt mel ad gangen i æggeblandingen med den ene hånd og bland forsigtigt det hele sammen, først med gaflen, derefter med hænderne.

  4. Ælt i 5-10 minutter til du har en blød, blank og elastisk dej. Form dejen til en bold og lad den ligge og hvile i en skål dækket af et viskestykke i køleskabet i mindst en halv time.

  5. Del dejen i tre lige store dele. Flad hver del ud så vidt som muligt. Kør de flade dejplader igennem pastamaskinens rullemodul på den første (groveste) funktion.

  6. Hæld generøst mel på dejen hvis den er klæbrig. Indstil maskinen så den bliver 4 eller 5 gange tyndere. Rul pladerne igennem til de er tynde som blade (efter ønske).

  7. Lad pladerne hænge og tørre i mindst 15 minutter og i op til en halv time. Kør dejen i pastamaskinens spaghetti- eller tagliatellemodul, eller skær alternativt dem til strimler og lad dem tørre i yderligere 10-15 minutter.

  8. Kog i saltet vand 1-2 minutter.