Inspiration

Sådan dækker du bordet | Tips til borddækning

01 maj 2017

En smuk opdækning giver festen en speciel og en følelse af luksus. Der findes visse regler når man dækker bord som kan være gode at have styr på, specielt ved lidt finere fester som f.eks. bryllup-, men selv når du ordner formelle fester kan du give bordopdækningen et personligt touch med farver og dekorationer! Begynd med at tænk på festens tema og karakter. Når man har bestemt dette er det lettere at vælge sine dekorationer. En studenterfest kan eksempelvis have et traditionelt tema i rødt og hvidt, men selv sort og hvidt.

Ved større fester med mange gæster er det oftest lettest med selvservering og buffet. Placer bordet så det er nemt at gå rundt om det, et alternativ er at placere en af hver madret på hver sin side af bordet så gæsterne kan tage fra hver side samtidigt. Tallerkener og bestik bør placeres på bordet hvor køen til maden starter, mens kaffekopper og glas kan placeres ved et separat bord eller i bordenden sammen med drikkevarene.

Der flere ”regler” når gælder placering af tallerkener, bestik og glas ved middagsopdækningen, men den vigtigste grundregel er at placere service og glas så logisk som muligt for dine gæster. En tallerken som placeres under de øvrige tallerkener (en kuverttallerken) giver opdækningen mere en festlig følelse. Husk at tallerkenerne placeres i den ordning retterne skal spises. Brød- og salattallerkenen placeres til venstre ovanfor gaflerne. Bestikket placeres ved siden af tallerkerne så forretsbestikket er længst fra tallerkenerne hovedretsbestikket er tættest på tallerkenerne, i den ordning de skal bruges udefra og ind. Knivene skal være på højre side og den skarpe kant vendt mod tallerkerne. Dessertbestikket skal ligge på den anden side af tallerkenen, set fra gæsten: dessertgaflens spids skal pege mod højre og dessertskeen mod venstre.

Glasset bør placeres bag dessertbestikket i den ordning de skal bruges, hvilket indebærer at vandglasset skal stå længst fremme til højre og med vinglasset ved siden af og længst til venstre kan du placere ølglasset. Glassene kan enten placeres på række, diagonalt eller flukteret. Placering af serviet og bordkort stilles alt efter hvor formel festen er, men ved siddende formel middag placeres servietten til venstre. Servietten kan foldes på hundredvis af forskellige måder, så her gælder det om at være kreativ! Et eksempel på en klassisk måde at folde servietterne på er som en mølle, kuvert, diamant eller et lys. Bordkortet kan eksempelvis lægges ovenpå det højeste vinglas, på bordet eller på servietten. Et tip er at gemme vin- og champagnepropper, da de kan bruges til bordsplaceringen eller som skilte til buffetmaden ved at du skærer et lille snit i proppen og placerer navneskiltet i snittet.

Enkle opdækning- og oplægningstips

Når du har valgt hvilke dekorationer og farver som skal bruges er det tid til at vælge en dug, muligvis også en bordløber eller dækkeservietter. Servietterne bør være i samme størrelser og alt efter middagens karakter skal du tage stilling til om det skal være servietter llavet af stof eller papir.

Du skal ikke være bange for at være kreativ i dit valg af serveringsskåle og oplægningsfad! Dessert kan serveres i glas, suppe fra kaffekopper og salat på store fade istedet for i skåle. En sjov detalje er at lave færdige bidder med cocktailpinde, af frugt som kan placeres på buffetbordet eller på assietten.

Fine skærebrætte i træ kan bruges som serveringsfade men også andre underlæg som marmorbakker, skiferplader, murstenspander eller træplanker fungerer som flotte oplægningsfade. Kage- og lagkagefade kan også bruges til andet end bare kager; frugter, ost og plukkemad passer perfekt til at blive serveret på disse. Du kan løfte maden op med et kagefad som har flere etager, hvilket giver en flot niveauforskel ved opdækningen. 

Istedet for at servere drikkevare i originalforpakningen kan de opbevares i flotte glasflasker og kander. Hvis du på trods af alt vil servere drikkevarer i sin forpakning kan du stille dem i flotte spande eller champagneskåle fyldte med is. Bestik kan også placeres i mindre spande. Dette passer specielt godt til informelle fester og buffetborde.  

Dekorerer dit bord efter situation og smag, men tænk på at alt for høje blomstervaser og lysestager kan gøre at man ikke ser alle ved bordet! Et tip er at lade blomser med afklippet stilk bade i en lav skål, smukt og ikke alt for forstyrrende for gæstens udsigt. At lægge blomster, sten eller blade direkte på bordet giver din opdækning en fin elegance.