Inspiration

Vi hjælper dig med at vælge den rigtige stegepande!

15 september 2016

På billedet ser du stegepander fra Le Creuset

Stegepanden er et af vores mest brugte køkkenredskaber og de aller fleste af os ejer endda flere end én. Når du skal investere i en ny stegepande kan det være svært at vide hvilken stegepande som passer til dine behov og derfor har vi sammensat en lille stegepandeguide med information over de forskeliige materialer, størrelser, former og funktioner som de mest normale stegepander har.

Kort info om stegepander:

  • Størrelsen på stegepanden måles altid ovenfra, diametermålet som angives er altså fra kant til kant på stegepandens øvre flade.
  • Den normale størrelse er 28 cm. Denne størrelse har i de fleste tilfælde en bunddiameter på ca 20 cm (+/- 2 cm).
  • Bunden på stegepanden påvirker hvor hurtigt din pande varmes op og hvor godt den fordeler varmen. Tykkere bunde giver bedre stabilitet, god varmefordeling og formindsker risikoen for fastbrændt mad.
  • Med en såkaldt sandwichbund hvor panden har en kerne af aluminium eller kobber får du både hurtigt og jævn varmefordeling eftersom disse to metaller leder varme betydeligt bedre end eksempelvis rustfri stål.
  • Støbejern tager længere tid om at blive opvarmet men holder til gengæld varmen betydeligt længere end stegepander i andre slags materialer.
  • Skyl aldrig din stegepande direkte efter stegning (hverken med koldt eller varmt vand). Lad den først køle ned, så undgår du at den vrider sig!

På billeder ses Fiskars eksklusive Rotisser-serie.

Dit komfur påvirker dit valg af stegepande

Det komfur du bruger giver din pande forskellige forudsætninger for opvarmningstid, varmefordeling og varmekontrol. Det aller mest normale komfurtype er det elektriske med enten glas- eller keramikoverflade. På dette type komfur kan du bruge alle typer af stegepander, men for at varmefordelingen skal blive hurtig og jævn kræver det at din pande har bibeholdt en flad bund og står fast med hele bundpladen imod komfuret.

Gaskomfur giver en hurtigt opvarmning og god varmekontrol, eftersom du nemt kan justere niveuet og dermed øge eller sænke temperaturen i panden på kort tid. Gaskomfuret er ikke lige så følsom overfor om din pande har en helt flad bund, så selv tyndere stegepander som har lettere ved at vride sig med tiden kan bruges på dit gaskomfur. Stegepander i alle typer materialer kan bruges på gas.

Induktionskomfurets opvarmning, med hjælp af magnetisme, stiller lidt højre krav på materialet når du skal vælge stegepande, selv om mange stegepander idag laves så de virker på alle typer komfurer. Jern kan bruges på induktionskomfur, ligesom mange stegepander i rustfri stål. Materialer som ikke kan bruges uden en specialkonstrueret magnetisk bundplade er aluminium og kobber. Vil du teste om en pande kan bruges på induktionskomfur kan du tage en køleskabsmagnet og se om den sætter sig fast på stegepandens bund, -hvis den sætter sig ordenligt fast kan den bruges på induktion.

På billedet ser du Le Creusets 3-ply-serie.

Forskellige materialer

Stegepander laves i en række forskellige materialer og for at du nemt kan sammenligne dem har vi sammensat en lille guide med de forskellige materialers fordele og egenskaber;

Støbejern

Støbejernspander kan tåle slag, er robuste og holder sig varme længere. Man siger at støbejernspander kan gå i arv i generationer, og det er selvfølgelig med den rette håntering og vedligeholdelse!

Støbejernspande 28 cm fra Skeppshult.

Støbejernspander fungerer på alle typer komfurer, inklusiv induktion og er ofte let at konkave inden opvarmning for derefter flade ud når de varmes op af komfuret. Når du laver mad i en støbejernspande beriger maden naturligt med jern, hvilket ikke bare er sundt men giver også maden større smag. Alle typer af køkkenredskaber kan bruges på en støbejernspande, inklusiv metalredskaber.

Støbejernspander passer til madlavning af f.eks. kød som skal steges på høj varme på kort tid. Støbejern passer også godt til langtidsstegning af forskellige slags hvor jævn varmefordeling og lav, konstant varme er vigtigt.

Mange støbejernsprodukter er forindstegt og indsmurt i rapsolie, men det kan være godt at fedte din pande ind med lidt madfedt (ikke olivenolie) efter rengøring og derefter skal du tørre den af med lidt køkkenrulle. Støbejernsprodukter skal ikke vaskes i opvaskemaskine eller med opvaskemiddel, men det er altså nok med varm vand og en opvaskebørste, da du ellers riskerer at opløse den beskyttende flade som forindstegningen har skabt på din pande. Skulle du opdage at maden brænder sig fast ved for ofte, så giver et af vores mest populære støbejernsmærker Ronneby Bruk et tip om at gøre følgende: "Indsteg din pande igen ved at dække pandens bund med bacon. Når dit bacon er færdig hælder du det overflydende fedt fra og tørrer den af med køkkenrulle- nu har din pande igen et beskyttende lag fedt som gør at maden ikke sætter sig fast!"

Opbevar ikke mad i en støbejernspande, da maden kan få en ufarlig men stærk jernsmag og for at støbejernet ikke skal ruste. Skulle din pande til trods begynde at ruste kan du nemt skrabe rusten af med en stålbørste og derefter indstege din pande igen.

Kulstofstål

Pander lavet af kulstofstål har meget gode stegeegenskaber og bliver mere og mere populære. Stålet i disse pander består i største del, udover jern, af kulstof. Kulstofstålspander er magnetiske og fungerer på alle typer af komfurer inklusiv induktionskomfur. Ligesom støbejern har disse pander bedst ved at blive ordenligt indstegte og du bør regne med at panden skal få ordenlig patinering inden stegeegenskaberne bliver optimale. Jo mørkere pande, desto bedre stegeegenskaber. En pande i kulstofstål bliver simpelthen bedre jo mere den bruges!

Mineral B kulstofstålspande fra franske de Buyer.

Kulstofstålspanden er perfekt til tilberedning af f.eks kød, fisk, omelet og pandekager. Stegepander i kulstofstål giver en fantastiskt fin stegeoverflade og karamelisering, så for dig som ofte steger protein i stegepande er det virkelig tid til at prøve kulstofstålets fine egenskaber!

Opvarm din kulstofstålspande på lav varme og høj successivt. Brug madfedt ved stegning og rengør den efter brug ved at skylle med varmt vand og tør den af med køkkenrulle. Kulstofstålspanden bør ligesom støbejernspanden ikke at blive opvasket i opvaskemaskine eller med opvaskemiddel. Et af vores mest populære varemærker indenfor stegepander i kulstofstål er franske de Buyer og deres model Mineral B er en rigtig storsælger.

Du kan bruge alle typer køkkenredskaber i en kulstofstålpande, men for at undgå at skade den beskyttende overflade som skabes med tiden anbefaler vi redskaber i træ, plastik eller silikone.

Rustfri Stål

Stegepander i rustfri stål er populære af flere anledninger, ikke mindst i restaurantkøkkenet. Rustfri stål er meget hygiejnisk og nem at rengøre i modsætningen til mange andre materialer som kræver større forsigtighed ved opvaske og rengøring. Desuden har stål hurtigt og jævn varmefordeling og du kan begynde madlavningeng direkte. Mange stegepander i rustfri stål har såkaldt sandwichbund som består af flere lag rustfri stål og aluminium ovenpå hinanden. Denne type bund gør at varmen spreder sig hurtigt (takket være aluminiumet) samtidigt med at panden har magnetiske egenskaber og er hygiejnisk og tåler en del(takket være stålet).

Stegepande i rustfri stål 3-ply 28 cm fra Le Creuset.

I en stegepande lavet af rustfri stål behøver du ikke at tænke over hvilke redskaber du bruger, da panden tåler det meste. En stegepande i rustfri stål har lang livslængde og kan nemt rengøres både i hånden med opvaskemiddell eller i opvaskemaskinen. Du skal tilsætte fedt i panden for at undvige at maden brænder sig fast. Tænk på at forsøge at vende maden så få gange som muligt i begyndelsen af tilberedningen; i starten ser det måske ud som om at dit mad brænder fast i panden, men så snart porerne lukker løsner maden hvis temperaturen i panden ikke er alt for høj. Stegepander i rustfrit stål er meget varmeholdige, men du behøver kun i sjældne tilfælde at køre på maxtemperatur under stegningen. Opvarm panden på middeltemperatur og øg derefter til det ønskede niveau inden du lægger det du skal stege på panden.

Non stick-belægning

Den non stick-belagte stegepande er manges favoritpande, mest pga. at den er nem at bruge og giver et godt stegeresutat uden store anstrengninger. Non stick-panden er desuden nem at rengøre takket være at ingen madrester brænder sig fast og de aller fleste modeller kan desuden vaskes i opvaskemaskinen. Non stick-belægning gør at du kan stege mad uden at bruge særlig meget (hvis ikke ingen) madfedt, hvilket gør det muligt at lave sund mad uden for meget fedt. Mange non stick-belagte stegepander har sandwichbund (stål og aluminium eller stål og kobber) hvilket gør at de kan bruges selv på induktionskomfur, men læs gerne produktinformationen for den stegepande du er interresseret i for at være helt sikker.  

Stegepande CTX 28 cm fra Scanpan

Non stick-stegepander er fremfor alt lavet til madlavning på lavere temperaturer som til fisk, grøntsager og risretter eftersom de er følsomme overfor for høj varme. Hvis temperaturen bliver for høj kan belægningen brændes og skades. Derfor er livstiden for en non stick-pande normalt noget kortere end f.eks. en stegepande i rustfri stål og det kan være nødvendigt at skifte den efter nogle år. Brug redskaber i træ, plast eller silikone for ikke at risikere at ridse eller skade belægningen.

Kobber

Kobber er lige efter sølv, den metal som leder varme aller bedst og det er også derfor at kobberpanden er blevet meget populær. Med kobberpander spredes varmen hurtigt og jævnt, hvilket gør at du kan lave din mad på lav til middelhøj varme og endda få en god effekt.

Kobberpande 24 cm fra Eva Solo

Kobber er ikke magnetiskt, men mange kobberpander har idag bundplader inde i rustfri stål hvilket gør at de kan bruges selv på induktionskomfur. Kobberpanden passer til alle typer af madlavninger fra stegning til reducering af sovser. Dine kobberpander kan med tiden-, på grund af at blive opvasket i opvaskemaskine- eller ved overopvarmning skifte farve, men panden kan gøres flot igen ved polering med pudsemiddel til kobber som du kommer på en pudseklud.

Keramisk belægning

Stegepander med keramisk belægning er ekstra hårde og kan tåle at få slag og materialet har også en non stick-effekt som gør at maden ikke brænder fast. I en keramisk pande kan du bruge mindre madfedt end i eksempelvis en rustfri pande, hvilket gør det muligt at lave sund mad.

Goma Ceramic Stegepande fra Nuance.

De keramiske panderne tåler højere temperaturer, men ligesom alle stegepander bør den varmes langsomt op. For de keramiske pander gælder samme anbefalinger som for kulstofstålspander; du kan bruge alle typer køkkenredskaber, men for at undvige at skade panden anbefaler vi redskaber i træ, plast eller silikone.

Hvilken stegepande bruges til hvad?

Der findes masser af forskellige stegepandemodeller og nogle gange kan det være svært at vide hvilken model som passer hvilke råvare eller madlavningsteknikker. Herunder skriver vi om de mest normale typer af stegepander og deres primære brugsområder.

Stegepande

Hvis du helt bare siger ”stegepande” er det nok en pande med noget højere, rund kant du tænker på. Med denne klassiske stegepandemodel kan maden nemt glide ud panden ved servering og den runde kant gør også at du kommer rundt i kanterne med dine køkkenredskaber. En klassisk stegepande bør findes i alle køkkener!

Stegepande Tritanium 28 cm fra Brabantia.

Sauterpande

Sauterpanden har høje, lige kanter og som regel et medfølgende låg. Sauterpanden er med andre ord en blanding mellem en klassisk stegepande og en kasserolle, og kan bruges til en række forskellige madlavningsteknikker. Sauterpanden er f.eks. udemærket når du vil brasere eller sautere men kan også bruges ved klassisk stegning eller kogning.  

Sauterpande All Steel 26 cm fra Fiskars

Sauteuse

Sauteusen har højere, runde kanter og er betydeligt dybere end en klassisk stegepande. Med sauteusen kan du nemt tilberede delikate, varmefølsomme retter som risotto, forskellige typer sovse og fisk. Sauteusens høje kanter gør at varmen føres op fra bunden og formindsker risikoen for at maden brænder sig fast i bunden.  

Sauteuse 1,5 L Kobber fra G.R.Y.M.

Grillpande

Grillpanden er perfekt for dig som vil have grillfølelsen selvom maden laves på komfuret! Grillpandens riller gør at maden får flotte grillrender, samtidigt med at overflødigt fedt sætter sig fast i pandens bund og ikke på maden. Grillpanden er normalvis lavet i støbejern da du kan stege på rigtig høj varme.

Kvadratisk Grillpande Volcanic 26 cm fra Le Creuset.

Wokpande

Wokpanden har bred bund og generøse, runde kanter. Denne pande er specielt lavet til wokretter og risretter som laves på høj varme med mange ingredienser i den samme pande. De høje kanter gør at du nemt og hurtigt kan vende alt rundt i panden.

Jamie Oliver Wokpande 32 cm fra Tefal

Pandekagejern

Pandekagejernet eller pandekagepanden er perfekt til tilberedning af pandekager, omelet og andre retter som kræver jævn, forsigtig varme. panden har lave kanter så du nemt kan vende pandekagen.

Le Gourmet Pandekagepande fra Gense

Pletpande/Blinispande

Blinispanden ligner pandekagepanden, men har flere mindre cirkler til tilberedning af små pandekager, blinier eller æg f.eks.. Selv denne pande har lave kanter for at du nemt kan vende maden som laves.

Le Gourmet Blinispande fra Gense