Inspiration

Tør mere med frugt- & svampetørrer

25 september 2015

På denne tid af året er skoven fuld af spiselige sager. Det er med andre ord tid til at høste, tørre og fylde skabet med gode sager inden vinteren kommer. At tørre svampe og frugt kræver dog en hel del plads, og bor man ikke i et slot bliver det hurtigt trangt imellem de udspredte aviser. Et godt køkkeudstyr i høstetiden er derfor frugt- og svampetørreren. Med denne kan du nemt tørre alt fra svampe til æbleskiver eller tomater på den rette temperatur.

Svampetørreren har smarte etageplaner som gør at du slipper pladskrævende avispapir i hele køkkenet. Svampetørreren findes i forskellige størrelser og prisklasser, så sørg for at investere i en som passer din høstmængde og tegnebog. Svampetørreren er også en perfekt gave til en som kan lide naturlig mad og konservering.

Er du interreseret af raw food er tørrere et vigtigt køkkenapparat som gør ”tilberedning” af råvarer muligt uden at spilde den næring som normal opvarmning gør (tørringen bør da ske på max 48°C). Langsom tørret mad gør en organisk kost mulig som er fuld af nyttige enzymer og næring som kroppen har mulighed for at drage fordel af. Når du tørrer råvarer er det vigtigt at indstille den rigtige temperatur ved de rigtige råvare- du finder en tabel herunder med de anbefalte temperaturer og tørretider for frugt og grønsager. 


Her finder du information om nogle af vores mest populære svampetørrere.
 

ED5 Frugt- og svampetørrere, Steba

Denne frugt- og svampetørrer har elektronisk kontrol af temperaturen imellem 40-70 grader. Elektronisk timer med indstilling på 1-36 timer så du slipper for at holde styr på din tørring, men hvis du vil kigge ind og se hvordan det går for dine råvarer så er det nemt takket være det transparente design. Fem styks stabelbare plastbakker og en måtte til at tørre dine urter med medfølger.

steba svamptork

 

ED6 Frugt- og svampetørrer, Steba

Med denne tørrere fra Steba får du de optimale forudsætninger for at tørre alt fra svampe og frugt til grøntsager og urter! Med hele 6 etager af tørrerister (37 x 30 cm) i rustfri stål får du med ED6 en meget rummelig tørrere som kan tørre mange ting samtidigt!

steba svamptork


 

 

Svampe/Frugttørrer, Severin

En mellemstor svampetørrer med fem etager. Kan tørre både svampe og frugtstykker uden problemer. Tørreren har en makstemperatur på 85°C i bunden og 70°C på øverste etage. Perfekt til dig som elsker at lave sunde snacks.

 

Tørreovn med timer 4 bakker, Excalibur

Excalibur 4400 er en kompakt model med 4 skuffer som giver 28 X 28 cm tørreplads per skuffe. Denne model passer dem med pladsmangel eller de som blot har brug for at tørre mindre portioner men ikke vil gå ned på kvaliteten. Viften (4 tommer) er placeret bag på maskinen så den distribuerer varme og luft jævnt over de 4 skuffer.Termostaten kan indstilles imellem 29 og 68°C. Tørreguide til alt fra kød til yoghurt medfølger.

Tørreovn 10 bakker Rustfri Stål, Excalibur

Råvaretørrerens Rolls Royce fra amerikanske Excalibur er en professionel og letanvendelig råvaretørrer med masser af tørreplads og hele 10 tørrebakker. Istedet for at tørre nedefra som mange af de mindre eksklusive modeller har Excalibur sin enhed bagpå, hvilket giver en jævn tørring (Turbo Charge Parallexx Drying System). Hvis du fjerner nogle af bakkerne er det også muligt at tørre råvarer som er lidt størrere. Justerbar termostat på imellem 29-68˚C og en stærk vifte driver luften horisontalt over hver skuffe. Excaliburs vifte og tørresystem fungerer godt med tørretemperaturer så lavt som 40° C. Da bevares alle enzymer og næringsemner som ifølge mange raw-food-erfarende ødelægges i andre tørreapparater som ofte behøver mere end 48° C for at opnå et godkendt resultat.

 


TØRRETABEL FRUGT & GRØNTSAGER

Vil du tørre dine råvarer efter raw food-princippet? Sænk varmen så den aldrig overstiger 48°C! Dette forlænger den beregnede tørretid.

Frugt

Forberedelse

Temperatur

Tid

Æbler

Fjern kernehuset & skær i ringe eller både

ca 57°C

7-15 timer

Abrikoser

Del i halve, fjern kerner og tør med skrællen nedad

ca 57°C

20-28 timer

Ananas

Skræl & fjern de hårde dele i midten. Skær i både eller skiver

ca 57°C

10-18 timer

Banan

Skræl og skær i skiver

ca 57°C

6-10 timer

Bær

Lad dem være hele

ca 57°C

10-15 timer

Figner

Skær i fjerdedele og tør med skrælsiden nedad

ca 57°C

22-30 timer

Jordbær

Fjerntoppen og skær i halve eller fjerdedele

ca 57°C

7-15 timer

Vindruer

Del i halve eller lad dem være hele, tør med skrælsiden nedad. Tørretiden halveres hvis druerne skrælles

ca 57°C

22-30 timer

Fersken

Dele, fjern kernen og skær i ønsket størrelse

ca 57°C

8-16 timer

Blommer

Del på midten, fjern kernen og tryk den runde del ind for en mere effektiv tørring

ca 57°C

8-16 timer

Rabarber

Hak i mindre stykker, ca 1-2 cm tykke

ca 57°C

6-10 timer

 

 

 

 

Grøntsag

Forberedelse

Temperatur

Tid

Aubergine

Skær i skiver

ca 52°C

4-8 timer

Bønner (Vækstbønner/Haricot Verts)

Fjern enderne, dele eller lav et snit og tør dem hele

ca 52°C

8-12 timer

Broccoli

Trim stilken og skær stammen i fjerdedele. Kronerne kan tørres hele

ca 52°C

10-14 timer

Agurke

Skær i smalle skiver

ca 52°C

4-8 timer

Kål

Trim stilken/den ydre skræl og skær i strimler eller dele i mellemstore blade

ca 52°C

7-11 timer

Løg

Fjern roden, toppen og skrællen. Skær i både eller skiver

ca 63°C

4-8 timer

Majs

Damp til du nemt kan skære majskornet løs, læg dem ud på bakken. Rør/røst under tørring

ca 52°C

6-10 timer

Gulerødder

Skær enderne af, skræl hvis nødvendigt. Skær i skiver eller skær på julienne eller i tern

ca 52°C

6-10 timer

Græskar

Skær i stykker, fjern kerner. Ovnbag eller dampkog til kødet kan tages af skallen, mix i en mixer og spred det ud på bagepapir

ca 52°C

7-11 timer

Selleri

Skær stilken af, skær i smalle skiver

ca 52°C

3-10 timer

Svampe

Fjern jord og skidt, del i mellemstore stykker. Læg dem ud så svampene ikke rører hinanden på tørrebakken

ca 52°C

3-7 timer

Squash

Skær i skiver

ca 52°C

7-11 timer

Ærter

Skræl, damp, skyl med koldt vand og tør med papir

ca 52°C

4-8 timer